Träningsdagbok

Här tänker jag skriva dagliga kommentarer kring hur träningen går för mig och Zeff.

Veckan har varit jobbig. I måndags haltade Zeff jättemycket (efter en lång utflykt på morgonpromenaden…). Vi hade bestämt oss för att Dobby haltade för mycket och hade det för jobbigt så när jag ringde om tid för avlivning av honom frågade jag om tid för att titta på Zeff också. Jag fick tid samma dag hos en ortoped.
Ortopeden klämde och kände och tittade. Han sa att båda armbågarna var svullna, men att han haltade på vänster ben (den med en 3:a). Operationer brukade inte fungera när hundarna hunnit bli så här gamla. I princip tyckte han att jag skulle skaffa en ny hund :(
På måndag har jag tid för röntgen av armbågar och bog. Vi får se vad det ger.
Så veckan har varit helt träningsfri. I torsdags avlivade vi så Dobby. Det var jättetråkigt, men det gick väldigt lugnt och fint till så nu har han inte ont mer.
Igår var vi alltså hos Frida Wallén (fd Sundberg) i Enköping (men jag lyckade åka 10 mil fel först – förbaskade GPS). Jag kan väl säga att hon inte alls sa det jag trodde :)
Hon tyckte:
ha ofta bollen i handen. Han ska kunna koncentrera sig ändå. Gnäller han – tryck bollen i ansiktet på honom! Kom ihåg belöningsord! Jobba på loss så att man kan kräva att han släpper på loss t ex även på avstånd! Ta hunden i halsbandet lugna ner och säg sedan loss och ta bollen. Loss är ovillkorligt! Släpper han inte så får man ta med våld. Säg inte bra när han släpper men om han släpper bra kan han få bollen igen. Zeff var riktigt duktig på det här och jag tyckte det verkade fungera.
Kör momenten i ordning, men gör ibland något helt annat när du ställt upp för att få hunden koncentrerad på dig. Typ säg ligg när du kastat apporten i hopp-apport.
Det är helt ok att köra konkurrensträning kombinerat med det här, men hon tyckte jag skulle ha mer belöningar i träningen. Särskilt på fria följet nu en tid. Givetvis måste jag även träna långa fria följ ibland för att inte få den där otåligheten som gör att han gnäller.

Leave a response »

Tävlade i Sundsvall igår och det gick lite upp och lite ner.
Den här gången var Zeff verkligen på. Vi fick 9 på fria följet (gnäll var enda kommentaren!) och 10 på dumrutan och inkallningen. Det kändes ju jättebra för det är hans svaga moment. Trodde jag… Rutan 0-ade vi. Han la sig utanför rutan innan jag hann hejda honom. Apportering-dirigering sprang han till rutan först! 5 i betyg. 8,5 på hopp-apport. Gnäll… Nollade vittringen. Nosade noga och valde fel pinne! 10 på fjärren.
Jag är jätteglad över 9-an på fria följet och att han gjorde så mycket bra, men lite oroad över vittringen. Att det kan bli fel ibland får man väl ta. Vi får ordna planen så att vi kan träna på att inte gå till rutan istället. Den låg väldigt frestande precis dit jag pekade.
Ann lyckades jättebra och vann på 289 poäng. Det var jätteroligt!

Leave a response »

Har försökt jobba med att dämpa Zeffs pip och flämtande genom att klappa honom lugnande och inte låta honom jobba när han är för stressad. När jag tränade med Ann sist tyckte jag det gick riktigt bra. När jag tränat hemma i helgen tyckte jag inte alls det gick lika bra. Att lägga honom och nonchalera honom tycker jag inte funkar i alla fall. Han lugnar inte ner sig då…

Har fått till ett bättre sättande i fjärren genom att säga sitt och göra en annan gest som är mer ligg-sitt. Hoppas det håller i sig. Det blir mindre omtramp och bättre bakåtsitt på det här sättet känns det som.

Get a Voki now!

Leave a response »

Tävlade i Sundsvall och vi vann och fick ett förstapris… men jag är inte nöjd alls :( Vi fick 258 poäng och Zeff var väldigt okoncentrerad. Inga nollor i betyg men många sjuor, sexor, åttor. Linförigheten tyckte jag gick riktigt bra – tills vi kom till resterna av en bajshög. Han stannade och nosade och ville inte följa med mig fast jag röt åt honom! Måste träna på sådana störningar!

Dumrutan – segt sättande och transporterna:8,5 – rätt OK
Inkallningen – segt: 8
Rutan- fick ge extrakommando för han kom för långt bak : 8 rätt OK
Apportering-dirigering: stannade och nosade vid apporten. Rullade apporten i munnen!
Hopp-apport: tog i hindret och sned ingång
Vittringen: tugg!
Fjärren: OK

Funderar på hur vi ska få tillbaka koncentrationen. Ska man se det som något tillfälligt tro? Eller måste vi öka motivationen? Det var inte bara momenten som gick sådär utan även transporterna var utan koncentration med tendenser till nosning och släp.

Leave a response »

Höstens förmodligen enda träningsbesök i Stockholm började med en kurs i fritt följ tillsammans med Eva och Ellie och Jenny med Knut. De träffade vi förra våren i Kopparberg.

Zeff var väldigt pipig och stressad men gjorde ändå det mest helt OK.  Jag däremot fick kritik för nästan allt :) Vänstersvängar, axlar osv osv Läxa stegförflyttningar. Monica visade hur hon går med högerfoten snett framför vänsterfoten.  Ska försöka göra så för att inte bli så sned i kroppen när jag flyttar mig till vänster.

Början på fritt följ (tänka på till nästa hund ;))

Spontan kontakt

20 sek…

Störning – utöka tiden

Sätt ord på det ”fot” – konkurrens när hunden släpper

Börja gå. Belöna 1 steg med kontakt.

Träna alla olika delar av fria följet…

Leave a response »

Hösten har varit väldigt jobbig hittills och det ser inte ut att lätta! Hur ska man kunna träna hund när det är möten, lektioner och saker som ska göras hela tiden!

Har hunnit med lite egen träning (gick riktigt bra – brukar ju göra det när man är själv med hunden :)) och lite träning med Ann och Erica. Vi gjorde en dumruta, en ruta, en vittring och en fjärr. Vittringen gick finfint med sorteringen men vi har fått tillbaka omtag och tugg. Försöker jobba på det och ingångar separat för att inte få osäkerhet i sorteringen. Fjärren var helförvirrad – hoppas det var ett undantag…

Till helgen ska vi ner till Monica igen. Ska bli skönt att få träna lite igen ;)

Leave a response »

Tävlade i Sundsvall 28 augusti. Det gick jättebra och vi tog vårt andra 1:a pris.  278 poäng. Full pott på rutan, men lite småmissar här och där på de andra momenten. Hopp-apport 7 med islag och pip var väl värst. 8 på inkallningen – sent läggande och sned ingång. John-Åke som dömde förmanade mig att rätta till ingångarna. Där åkte många poäng…

Tävlade i Timrå 4 september och där missade vi förstapriset eftersom Zeff blev tveksam vid vittringen och gick tillbaka och tog upp några andra pinnar innan han kom till mig med rätt pinne. Lite surt – 253,5 poäng. 9 på fjärren med kommentaren avvikande kommando tyckte jag var knepigt. Man får ju använda vilka kommandon man vill…

Idag har jag lagt ett spår till varje hund och  tränat lydnad och uppletande med Zeff. Vi tränade igenom elitlydnaden plus framförgående, kryp och skall. Han var riktigt duktig! Krypet gick väl sämst – måste träna mer på det.

Spårupptaget var rena cirkusen – Zeff gick ut och bajsade vid upptaget :/ Resten av spåret gick bra i alla fall. Han missade en pinne men jag var nöjd ändå. Hade lagt ett svårt spår med spetsvinkel, en bit på vägen och annan teräng sedan.

Uppletandet gick också jättebra. Jag hade lagt ut fyra föremål och han tog in alla. Vi måste träna mer uppletande känner jag men han var i alla fall klar över vad det handlade om.

Leave a response »

23/8 Skolan har börjat och det har varit gröndjäkligt jobbigt med datorer som inte beter sig!

Som en liten avledning gjorde Ann och jag en halvdagsresa till Söderhamn för att träna för Monica.

Efter en virrig bilfärd (särskilt snurrig i Söderhamn ;)) så hamnade vi på en mycket fin brukshundsklubb.  Monica tyckte att jag måste ta tag i gnället på allvar och att jag skulle jobba på att gå fot mellan alla moment. Inte titta på honom alls. Jag tyckte det kändes riktigt bra! Vi har jobbat så på några träningar och han svarar bra på det. Gnäller han så blir det bilen. Det svarar han också bra på tycker jag. Det går bättre när jag inte sätter undan honom så länge och inte tar ut Urax istället.

Vittringen har vi problem med – osäkerhet – säkert mitt fel. Om han tuggat har jag kastat iväg pinnen och bett honom hämta den igen. Verkar som han tolkat det som om han hämtat fel pinne…

Leave a response »

Vi har varit i Kopparberg hos Monica tre dagar och tränat hund. Mycket varierat väder ;) och mycket lärorikt! Zeff var alldeles för på första dagen med gnäll i nästan alla moment. Det är något jag måste ta tag i på allvar. Inte släppa igenom gnäll på träning. Se till att han är koncentrerad utåt på springmomenten. Lägga undan honom riktigt om han gnäller på fria följet. Jag måste också få till en uppvärmning jag är nöjd med. Ska prova att inte hålla på så mycket med fritt följ utan göra en vittring, en inkallning, en stå, sitt, ligg framåt. Belöna med dragkamp. Få se hur det går… När det gäller mina vänstersvängar så försökte Monica få mig att tänka ”benen först och kroppen sedan” eftersom det blev så mycket axlar och såg så konstigt ut. Det blev mycket bättre. Zeff hade bra attityd tyckte hon i alla fall. Dumrutan funkade rätt OK. Ska fortsätta med att inte alltid gå vänstervarv utan överraska honom ibland. Inga anpassningar till hunden vid upptag utan gå som vanligt. Se till att han inte tjuvstartar. Inkallningen – ingångarna! Måste tränas separat. Ställandena har varit bra. Lite långsamma lägganden. Rutan – anslutningarna har vi jobbat på och det verkade ge resultat direkt. Resten har varit bra. Han klarade en diagonalruta direkt. Mycket bra :) Apportering- dirigering ingångar och lite omtag men resten var OK. Gnäll naturligtvis…Tänka på tonfallet när jag skickar till kon. Lågt om han är intensiv. Hopp-apport – ingångarna. Om jag kastar tillräckligt bra i alla fall. Och så gnället förståss… Vittringen har varit knasig med många felpinnar. Träna varje dag! Låta någon gnida in ett antal pinnar riktigt med sin doft för att ha som utläggningspinnar. Fjärren har varit OK… Ibland lite framåt på sitt från stå men i grunden bra. Sitt i grupp och platsliggningen har jag börjat träna om för att han ska sitta och ligga på förväntan. Boll som han får gå till när momentet är slut. Verkar fungera riktigt bra. Vi har tittat lite på högrelydnaden också. Kryp: litet steg först. Säg ligg-kryp. Kryp mycket vänster. Rakt fram – vänster – rakt fram – vänster för att få rätt teknik. Kan gärna få krypa ganska lång sträcka. Framåtsändande. Lägga punkten minst tio meter från gruppen. Inte stanna hunden vid punkten utan försöka få en övergång. Skall: lägg boll framför som externbelöning. Verkar funka jättebra…

Leave a response »

Tåmeveckan var verkligen superrolig. Vi jobbade med spår, uppletande och högrelydnad. Väldigt mycket var nytt för mig och Zeff var jätteduktig. När det gällde spår så jobbade vi med spårupptag mest och det gick framåt jättemycket. Uppletande lärde jag mig en metod. Vi ska jobba med helvallade rutor men med tänkta korridorer där det ligger två eller tre föremål nu. Försöka få till att han springer rakt ut och kommer tillbaka till mig snett framåt. Framåtsändande, kryp och skall är det jag ska jobba mest i lydnaden.

26/7 Tränade med Ann i Sundsvall. Zeff var väldigt på och gnällde en del i fria följet. I apportering-dirigering sprang han ut, hittade ett löv och apporterade inte… Skickade om och då apporterade han, men tveksamt. Skickade om och fick även då en tveksam apportering. På vittringen tog han fel pinne och fjärren funkade om man var på halva avståndet… En hel del att jobba på alltså ;)

Leave a response »
« Sida 1, 2, 3 ... 6 »

Leave a Reply